De revelatie van etappe 1 Tour de France: Wie is Frank van den Broek? (2024)

Voor de echte kenners misschien minder een verassing, maar vandaag was Frank van den Broek uitzinnig goed. Wie is deze jonge renner uit de Bollenstreek?

Door Florian Bont
De revelatie van etappe 1 Tour de France: Wie is Frank van den Broek? (1)

Frank van den Broek, grootaandeelhouder van de etappewinst van Romain Bardet vandaag en morgen drager van de Groene Trui, werd geboren op 28 december 2000 in Warmond. Hij heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een veelbelovend talent in de Nederlandse wielersport. Met indrukwekkende prestaties en een veelbelovende carrière voor de boeg, is hij een naam om in de gaten te houden. Anno 2024 rijdt hij voor Team dsm-firmenich PostNL.

Lees ook: Alles over de truien in de Tour de France

Winnaar van de Oliebollenrace

Hij viel als eerste op toen hij in 2019 de beruchte en befaamde 'Oliebollenrace' wist te winnen. Van den Broek reed toen nog voor het clubteam van Swabo, een club elite renners uit Zuid-Holland. De Oliebollenrace wordt jaarlijks verreden op 31 december op het clubparcours van WV de Bollenstreek. Hier wist hij samen met Sebastiaan Langeveld weg te rijden bij o.a. Taco van der Hoorn. In de sprint bleek hij toch echt te snel voor Langeveld, en werd keurig eerste op de laatste dag van 2019. Een videoverslag (inclusief onboard beelden van Van den Broek) van deze koers vind je onderaan het artikel.

Lees ook: Dit moet je weten als je voor het eerst een wedstrijd gaat fietsen

Van den Broek maakte in 2023 zijn debuut op Europees niveau bij de Nederlandse formatie ABLOC CT. In zijn eerste jaar als continentale renner liet hij direct van zich horen. Hij won niet alleen het eindklassem*nt van de Ronde de l'Oise, maar ook de vierde etappe van deze ronde. Daarnaast werd hij in de Elfstedenronde Brugge bekroond met de prijs voor de strijdlust, en maakte hij indruk tijdens het Nederlands Kampioenschap, zowel bij het tijdrijden als in de wegwedstrijd.

Eerste stap naar de WorldTour

Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt en nog gedurende het seizoen maakte Van den Broek de overstap naar het Development Team van dsm-firmenich. Hier liet hij wederom zijn talent zien door in de vierde etappe van de Ronde van het Qinghaimeer te winnen, met een indrukwekkende twee minuten voorsprong op de nummer twee, Stefano Gandin. Beide renners waren samen het merendeel van de wedstrijd in de aanval, maar het was Van den Broek die uiteindelijk de overwinning opeiste.

Lees ook: Alles over de Tour de France 2024

Voor het seizoen 2024 maakte hij de overstap naar het professionele Team dsm-firmenich PostNL. Deze stap markeert een nieuwe fase in zijn carrière, waar hij zich tussen de grote namen van de wielersport zal kunnen meten.

Palmares

2019:

  • Winnaar Oliebollenrace

2023:

  • Winnaar 4e etappe Ronde de l'Oise
  • Winnaar eindklassem*nt Ronde de l'Oise
  • Winnaar 4e etappe Ronde van het Qinghaimeer
  • Winnaar 5e etappe Ronde van de Elzas

2024:

  • Winnaar 6e etappe Ronde van Turkije
  • Winnaar eindklassem*nt Ronde van Turkije
  • Groene Trui na etappe 1 Tour de France
  • Winnaar van de Strijdlust na etappe 1 Tour de France

Wat Maakt Frank van den Broek Uniek?

Frank van den Broek is een echte allrounder in wording. Geruchten gaan rond dat zijn minuten waardes behoorlijk impressionant zijn. Alhoewel hij doet voorkomen een goede sprinter te zijn vanwege zijn geblokte uiterlijk, kan hij ook aardig een berg op fietsen, zoals hij vandaag illustreerde in de eerste etappe van de Tour de France. Zijn vermogen om zowel in etappewedstrijden als in individuele etappes te excelleren, maakt hem tot een complete renner. Zijn tactisch inzicht en explosieve kracht bergop zorgen ervoor dat hij in verschillende soorten wedstrijden uit de voeten kan. Bovendien toont hij keer op keer zijn veerkracht en strijdlust, wat hem geliefd maakt bij zowel fans als teamgenoten.

Lees ook: Tour de France 2024 Kanshebbers Ranglijst

Hoe ziet de toekomst eruit voor Frank van den Broek?

Met zijn overstap naar Team dsm-firmenich PostNL heeft Frank van den Broek zich een solide basis verschaft voor verdere groei in zijn carrière. We kunnen eindeloos speculeren naar waar hij goed zal zijn, maar omdat hij zo'n complete renner is, kunnen we hier geen eenduidig antwoord op geven. Hij lijkt het in ieder geval goed te doen in heuvelachtige eendagskoersen of vergelijkbare etappes in Grote Rondes. Morgen weer feest voor dsm-firmenich PostNL?

Lees ook: Etappe 2 Tour de France 2024

Meer van Bicycling

De revelatie van etappe 1 Tour de France: Wie is Frank van den Broek? (4)

Tour de France 2024

Etappe 1 Tour de France 2024Wie pakt het geel in de Tour de France 2024?Wat je nog niet wist van Mathieu van der PoelAlles over de truien in de Ronde van Frankrijk

Advertentie - Lees hieronder verder

Dit doen renners in de laatste week voor de TourOnze favorieten en dark horses voor je TourpouleJonas Vingegaard doet mee aan Tour de France 2024Alles over Tour de France 2024
Alle etappes van de Tour de France10 dingen die je nog niet wist over WvAWaarom gaan renners op hoogtestage?Etappe 21 Tour de France 2024

Advertentie - Lees hieronder verder

De revelatie van etappe 1 Tour de France: Wie is Frank van den Broek? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 5894

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.